Koupě a rozdělení pozemku

Ať už chceme nebo ne nějaká ta dokumentace při koupi pozemku nás nemine.
Jako první se musí podepsat kupní smlouva.
Dostali jsme kupní smlouvu do ruky a měli nějaký čas ji zkontrolovat, tady se nabízí dvě možnosti, jestli tomu rozumíte, tak si smlouvu zkontolujete sami anebo pokud chcete mít jistotu dejte to právníkovi.
My jsme zvolili druhou možnost, aby bylo vše pořádku. Mezitím se řeší finance jak pozemek zaplatit, buď hypotékou, úvěrem nebo vlastními zdroji. Toto jsme řešili za pomocí banky a postup jak získat hypotéku nebo dostat úvěr na pozemek je dost individuální, takže tohle si prostě musíte v těch bankách vyběhat.
Když se podepíše kupní smlouva, ve které určitě stojí do kdy se musí uhradit částka za kupovanou věc. Po zaplacení se podává vklad na katastr, který stojí 1 000 Kč a podává se na příslušný katastrální úřad, pod který pozemek spadá. Většinou má katastr 30 dní na zpracování a poté již budete vidět jako noví majitele. Tohle vše by mělo stačit ke štastné koupi pozemku, pokud samozřejmě se nejedná o nějaký individuální případ.
Zaměřování pozemku


Poté jsme začali rěšit tedy další věc, v červenci jsme se pustili do rozdělování pozemku, protože jsme koupili ideální polovinu pozemku a potřebovali jsme pozemek rozdělit spravedlivě na 2 poloviny. Takže začal u nás trochu složitější proces. Protože oba majitele pozemku tedy my a sousedé jsme měli všeho půlku. Jako první přišel na řadu geodet, pozemek se musel zaměřit a rozdělit. Obě poloviny pozemku se museli také napojit na komunikaci. Tím pádem, pro nás vznikla situace, kdy v budoucnu na pozemku uděláme příjezdovou cestu a budeme muset se napojit na komunikaci obce. Takže jsme potřebovali povolení obce ohledně napojení na komunikaci. Tam to nějakou dobu trvalo, protože to museli projednat na zasedání obce, ale vše dopadlo dobře a souhlas obce jsme získali. Od obce jsme potřebovali, ale získat další povolení a to, že se pozemek je určen dle právních předpisů k zastavění rodinými domy.
Dále se musí vypracovat dohoda o zrušení spoluvlastnictví, to měla na starost naše právnička, která si poté oba majitele zavolala a podepsali jsme to. Originál se samozřejmě posílá na také na katastrální přad. Mezitím se zpracovávat geometrický plán, který byl potřeba dodat opět na katastrální úřad k rozdělění pozemku.
Spolu s geometrickým plánem je potřeba na katastr dodat i žádost o rozdělení pozemku, která se vyplní a předá se příslušnému stavebnímu úřadu. Ten má obyvkle také 30 dní na zpracování a čekáte až vám příjde sdělění. Tady to taky proběhlo v pořádku.
To vše se dodalo na katastrální úřad a po 30 dnech nám přišlo sdělení, že nám to nechtěji rozdělit, protože na pozemku stojí stodola a nikde není nahlášena. Což byla pravda, na naši polovině je stodola, se kterou máme v budoucnu plány, ale na katastrálních mapách prostě nebyla nijak značená, byla tam zakreslena, ale neměla žádný název nic, takže jsme nějak museli dokázat, že tam je. Šli jsme tedy na stavební úřad, kde jsme ale nepochodili, protože takové staré záznamy se nevedou a stodola tam stojí určitě 300 let, dokonce jeden statik určil, že možná i 500 let. Takže nastala situace, kdy jsme si moc nevěděli rady. Zajeli jsme tedy osobně na katastrální úřad a pobavili se, co nyní máme dělat. Stačilo tedy vyplnit formulář Ohlášení změny údajů o pozemku, jehož součástí se stala stavba, napsat, že stodola je zemědělská budova bez číslo popisného, spolu s geometrickým plánem, kde byla samozřejmě stodola zakreslena dodat znovu katastrálnímu úřadu. Po dalším měsící, kdy má katastr čas na zpracování, byly ke konci roku 2018 pozemky rozdělěny.
Je to trochu běh na dlouhý proces, z úřadu na úřad nás posílali pro další a další dokuemnty. Stálo to hrozně moc času, vyřizování, dokumentace i peněž, ale nakonec se to povedlo.
Pokud budete tedy někdy rozdělovat pozemky, přeji Vám pevné nervy!!!:-)


Pokud se budeme cenově bavit tak jen pro představu pár částek, kolik stojí takové rozdělení:
  • geometrický plán 7 500 Kč
  • každý vklad na katastr - 1 000 Kč ( my jsme podávali 2x)
  • výpis z katastru - 100 Kč (někdy ho někdo potřebuje - stáhnete rychle a hned z nahlížení do katastru)
  • právní pomoc (revize smlouv, při koupi pozemku i dle našich představ) - cca 3 000 Kč
  • právní pomoc (sepis dohody o zrušení spoluvlastnictví, návrh na vklad a pokyny) - cca 5 000 Kč

Jako poslední Vám dám náš tip na geodeta, který pracoval i pro nás a spolupráce s ním byla naprosto v pořádku.

Tip na Geodeta

Ing. Martin Klainer
http://geodema.cz/

Návrh na rozdělení pozemku na 2 poloviny od geodeta


Okomentovat

LEBEDÍN. Theme by STS.